Kruipruimte isolatie

Deze ‘vergeten ruimte’ isoleren levert je meer warmte en comfort op.

De kruipruimte is een ruimte die zich onder de vloer bevindt. Via een luik kun je onder de vloer komen. De kruipruimte is doorgaans een krappe ruimte met een gemiddelde hoogte van 80 centimeter.

Isolatie in de kruipruimte levert in veel gevallen meer comfort op. Maar bij bijvoorbeeld een steenachtige constructie van de vloer en plavuizen als afwerking zal je daar weinig van merken aan je voeten. Als je je stookkosten wilt verlagen, is het zinvol om aan vloerverwarming te denken. Het is dan ook belangrijk om eerst te bedenken wat je wilt bereiken.

Wat is het einddoel van het isoleren van je woning?

Dit is vooral relevant als het om verbetering van bestaande isolatie gaat. Zit er minder dan 10 cm isolatiemateriaal onder de vloer (ofwel een Rc-waarde van 2,5 m2K/W) dan heeft het alleen zin om dit te verbeteren als de buitenmuur en het glas op de begane grond ook in je planning zitten. Anders kun je alsnog koudeval of tocht ervaren. Je kunt je vloer op twee manieren isoleren, door middel van vloerisolatie en door bodemisolatie.

Bodemisolatie
Is een kruipruimte erg laag (<50 cm) of staat er vaak water in, dan is bodemisolatie het alternatief. Isolatie wordt dan aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Water in de kruipruimte is geen probleem. Als het water stijgt, dan blijven de vlokken drijven en blijft de isolatiewaarde behouden. Bodemisolatie is een goede aanvulling als er al beperkte vloerisolatie aanwezig is.

Is je kruipruimte te klein?
Onderzoek of je hem kunt laten uitgraven. Heb je een houten ondervloer? Misschien kun je de planken weghalen en tussen de balken isoleren. Vergeet niet om bodemfolie tegen vocht op de bodem van de kruipruimte te leggen.

Financiering in Friesland

Financiering in Friesland

Vind je bedrijf

Vind je bedrijf

Stel ons je vraag

Stel ons je vraag