FAQ

Hieronder tref je antwoorden op veel voorkomende vragen aan

De levensduur van zonnepanelen ligt  gemiddeld boven de 25 jaar. En van de nieuwste panelen wordt verwacht dat ze meer dan 40 jaar meekunnen. De panelen verliezen door de jaren heen wel een deel van hun productievermogen, maar dat is zeer beperkt.

Het is beter om geen zonnepanelen te plaatsen op plekken waar schaduw valt. Als dit toch onvermijdelijk is, kun je het best kiezen voor micro-omvormers: elk paneel krijgt zijn eigen omvormer om het systeem optimaal te laten presteren.

De meeste zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn blauw of zwart. De verdeling is ongeveer half om half. De zwarte panelen zijn van monokristallijn silicium, de blauwe panelen zijn van polykristallijn silicium. De opbrengst van blauwe en zwarte panelen is in de praktijk ongeveer gelijk. Veel mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze die mooier vinden. Blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper. Er bestaan ook panelen in andere kleuren (brons, groen of paars). De opbrengst van deze gekleurde panelen is 10 tot 25 procent lager dan van gangbare panelen.

 

Zonnestroom die je niet meteen zelf gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je dezelfde prijs als jij voor stroom betaalt (gemiddeld 22 cent per kWh, prijspeil 2019). Dit heet salderen. Maar hier zit wel een maximum aan. Lever je méér aan het net dan je van het net afneemt, dan mag jouw energiebedrijf voor die ‘extra’ stroom een lager tarief betalen. Dat tarief ligt ongeveer tussen de 3 en 12 cent per kWh, in plaats van de 22 cent per kWh die je via het salderen krijgt. Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 3.000 kWh aan stroom. Dat komt overeen met 10 zonnepanelen. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling waarschijnlijk afgebouwd. Elk jaar krijg je iets minder geld voor de stroom die je aan het net levert. Vanaf 2031 verdwijnt de regeling helemaal.

Een set van 10 panelen met een vermogen van 3.300 wattpiek) kost  rond de € 4.500 inclusief installatie en omvormer.  De meeste omvormers moeten eenmaal in de leverduur van de panelen worden vervangen, kosten € 500 a € 700. De terugverdientijd ligt momenteel rond de 6 a 7 jaar.

Als je als particulier zonnepanelen koopt betaal je sinds 2023 0% BTW. Je hoeft dus geen BTW meer terug te vragen van de Belastingdienst na aanschaf van de zonnepanelen.

Van alle gebouwen in Drenthe toont de Solarscan welke mogelijkheden er zijn om energie op te wekken via het dak. Op basis van je postcode geeft de Solar scan een eerste indicatie van de mogelijkheden, de kosten en de opbrengsten.

Het isoleren van de spouw kost tussen de € 17,= en € 25 per m2. Bij een tussenwoning kost dit rond de € 800 en een twee onder 1 kap woning kosten rond de € 1.500. Gemiddeld is de investering in 3 tot 5 jaar terugverdiend.

Als er ruimte zit tussen de bestaande isolatie en de buitenste muur, dan kan dat. Echter alleen na grondige inspectie door een gecertifieerd bedrijf. En let op: na isoleren is ongeveer net zo duur als het isoleren van een niet geïsoleerde muur, daarom is na isolatie minder snel terugverdiend.

Spouwmuurisolatie is interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd; die hebben bij de bouw wel een spouw maar geen isolatie meegekregen. Isolatie ontbreekt soms ook bij woningen die tussen 1975 en 1982 zijn gebouwd met een bouwvergunning van vóór 1975. In woningen gebouwd na 1975 is over het algemeen spouwisolatie aanwezig.
Woningen van ná 2000 hebben over het algemeen redelijk tot goede isolatie, daar hoef je weinig meer aan te doen.

De spouw moet eerst gecontroleerd worden of hij schoon droog en breed genoeg is. Het isolatiebedrijf moet dat vooraf controleren. Een spouw kan meestal niet geïsoleerd worden als de buitengevel geschilderd is. Een isolatiebedrijf kan beoordelen of de geverfde buitengevel wel óf niet in aanmerking kan komen. Dit is onder andere afhankelijk of de gebruikte verf dampdicht of dampdoorlatend is. Dit geldt ook voor geglazuurde gevelstenen.

Als de woning na 1920 is gebouwd en de buitenmuur in zijn totaal meer dan 25 centimeter dik is, is er een kans groot dat er een spouw aanwezig is. En het spouwisolatiebedrijf komt de woning altijd vooraf inspecteren op aanwezigheid van de spouw en op deze schoon droog en breed genoeg is.

Als er een geïsoleerde spouwmuur is, is het een van de slimste maatregelen die je kunt treffen. De kosten vallen meestal erg mee en je hebt de investering meestal in 3 tot 4 jaar terugverdient.

Op termijn wel, maar als de gevel, de vloer of het dak nog niet geïsoleerd zijn, is het
raadzaam dat eerst te doen. Die maatregelen leveren meer besparing op en zijn sneller
terugverdient.

Over het algemeen wel, soms moet het kozijn wat aangepast worden. Met name bij de
draaiende delen (openslaande ramen) moet gecheckt worden of het kozijn en de scharnieren het
dubbele glas kunnen dragen. De glasleverancier let hier altijd op.

Voor het klimaat, je woonplezier en je energierekening is het goed om al het enkele glas
in de woning (ook in niet-verwarmde ruimtes!) te vervangen door HR++ of eventueel triple glas.

Er is in 2023 een subsidieregeling genaamd: Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Om in aanmerking te komen voor deze isolatiesubsidie moet je voor minimaal 1 maatregel subsidie aanvragen. Vraag je binnen 24 maanden voor een 2e maatregel subsidie aan, dan wordt het subsidie bedrag hoger. Voor vragen over de ISDE subsidie kan je contact opnemen met het RvO
Zij zijn tijdens kantoortijden bereikbaar op telefoonnummer 088 042 47 47

PUR is een chemisch product. Als je het aanbrengt, komen er gassen vrij. Het is belangrijk dat je isolatie met PUR altijd laat aanbrengen door een expert. Verder moet je na het aanbrengen van PUR goed blijven ventileren.

Nee, je moet wel een spouwmuur hebben.