Vloerisolatie

Klaar met koude voeten en vocht in huis? Laat dan je vloer isoleren. Dat voelt prettig aan en je energierekening gaat omlaag.

Warmere voeten, minder tocht en minder vocht in huis én een lagere energierekening. Met vloerisolatie ervaar je direct deze voordelen. Niet voor niets worden sinds 1992 nieuwe woningen standaard met goede vloerisolatie gebouwd.

Met een geïsoleerde vloer voelt je huis prettiger aan. De isolatielaag houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen en de warmte in je huis blijft beter hangen. Daar kan geen pantoffel tegenop! Omdat je minder warmte verliest, hoeft je cv-ketel (of warmtepomp) minder hard te werken en gaat je energieverbruik omlaag. Ook prettig voor het milieu.

Wat kost vloerisolatie en wat levert het je op?

Voor vloerisolatie betaal je één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. En het is ook nog eens goed voor de waarde van je woning. Als je de vloer zelf isoleert zijn de kosten laag. Maar óók als je de vloerisolatie laat aanbrengen door een bedrijf, is het een goede besteding van je geld. De winst van vloerisolatie kun je vergelijken met een rente van 7% op je spaarrekening.

Type woning Eenmalige kosten Eenmalige subsidie Jaarlijkse besparing energiekosten Jaarlijkse CO₂-besparing
Tussenwoning € 1.400 € 310 € 200 470 kilo
Hoekwoning € 1.500 € 320 € 210 500 kilo
2-onder-1-kap € 1.600 € 400 € 270 600 kilo
Vrijstaande woning € 2.800 € 600 € 400 950 kilo

Besparing berekend met een hr-ketel en gasprijs van 81,4 cent per m3 (prijspeil 2020). Hoeveel je precies bespaart, hangt af van hoe je je huis verwarmt: hoe hoog zet je de verwarming en hoe vaak staat hij aan? Bron: Milieu Centraal, december 2020

Geen of lage kruipruimte, wat nu?
Heb je geen kruipruimte, of is die te laag? Dan zijn er nog een paar andere manieren om de vloer te isoleren:

  • isoleren bodemkruipruimte;
  • houten ondervloer: planken weghalen en onderkant isoleren;
  • betonnen ondervloer: isolatie bovenop het beton aanbrengen;
  • hele nieuwe vloer met isolatie (laten) leggen.

Goede kruipruimte? Isoleer de onderkant van je vloer
Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Dit levert zeer goede isolatie op. Als je een beetje handig bent, dan is dit een klus die je makkelijk zelf kan doen. En het geeft weinig rommel in huis, want bijna al het werk gebeurt onder de vloer. Je hoeft alleen door het huis om de materialen van en naar de kruipruimte te brengen.

Financiering in Friesland

Financiering in Friesland

Vind je bedrijf

Vind je bedrijf

Stel ons je vraag

Stel ons je vraag