Dakisolatie

Genieten van lagere energiekosten! Maar er zijn meer voordelen dan alleen energiebesparing. Met een geïsoleerd dak voelt je huis prettiger aan. Daarom: isoleer je dak!

Met dakisolatie woon je warmer in de winter en koeler in de zomer. En je bespaart flink op je energiekosten. Zelfs als je je zolderkamer niet verwarmt.

Schuin dak isoleren
Gebruik je de zolder als woon-, werk- of slaapkamer? Dan kun je het beste het dak isoleren. Het dak kan zowel vanaf de binnen- als aan de buitenkant worden geïsoleerd. Het isoleren van de binnenkant kun je eventueel zelf doen als je handig bent. Isoleren van de buitenkant van het dak levert super goede isolatie op. Dit is wel duurder en sowieso een klus voor een professioneel bedrijf. Kies voor het isoleren van de buitenkant als je je dak volledig gaat renoveren.

Zoldervloer isoleren
Gebruik je de zolder alleen als opslagruimte en kun je hem afsluiten met een luik of deur? Dan kun je ervoor kiezen om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Je bespaart net zoveel energie als wanneer je het dak zou isoleren, maar je hebt minder materiaal nodig. Wil je de zolder ooit nog gaan gebruiken als werk- of slaapkamer? Dan kun je beter meteen het dak isoleren, anders heb je twee keer werk (en kosten).

Plat dak isoleren
Een plat dak kun je op verschillende manieren isoleren, maar wel altijd met een professioneel bedrijf. Hoe handig je zelf ook bent: je kunt dit beter niet zelf doen. Het risico op vochtproblemen en rottend dakhout of schimmel is namelijk heel groot. Het isolatiebedrijf brengt de dakisolatie vanaf de buitenkant aan. Het materiaal komt onder een nieuwe laag dakbedekking of bovenop de bestaande laag. Een plat dak isoleren aan de binnenzijde is geen goed idee vanwege de kans op vocht en houtrot.
Het beste moment om je platte dak te isoleren is als de dakbedekking toch vernieuwd moet worden. Dat scheelt in de kosten.

Kosten en besparingen
De Rc-waarde geeft het isolerend vermogen van de hele constructie aan. Hoe hoger het getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden. Bij een Rc-waarde van 4 is de dakisolatie zo’n 13 cm dik. Stel: je gaat van geen naar goede isolatie met een isolatie-/Rc-waarde van 4, wat betaal en bespaar je dan gemiddeld?

Dakisolatie Eenmalige kosten (bij uitbesteden) Eenmalige subsidie Jaarlijkse besparing energiekosten Jaarlijkse besparing CO₂
Isoleren schuin dak (verwarmde zolder) € 4.300 € 1.200 € 700 1.600 kilo
Isoleren schuin dak (onverwarmde zolder) € 4.300 € 1.200 € 370 900 kilo
Isoleren zoldervloer (onverwarmde zolder) € 1.000 € 290 € 400 900 kilo
Isoleren plat dak € 3.300 € 1.160 € 600 1.400 kilo

Van geen isolatie naar Rc-waarde 4, schuin dak van 62 m2, zoldervloer 46 m2, plat dak 46 m2, verwarming met hr-combiketel, gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) 16 graden bij verwarmde zolder, 12 graden bij onverwarmde zolder, gasprijs van 81,4 cent per m3 (prijspeil 2020). Bron: Milieu Centraal, 2020. 

Financiering in Friesland

Financiering in Friesland

Vind je bedrijf

Vind je bedrijf

Stel ons je vraag

Stel ons je vraag