Waterbesparende douchekop

Ongemerkt besparen? Dat kan makkelijk met een waterbesparende douchekop. Als je een regendouche inruilt voor een spaardouchekop, bespaar je zelfs 60 procent.

Met een waterbesparende douchekop (ook wel spaardouche genoemd) douche je net zo lekker. Het douchen met een waterbesparende douchekop voelt namelijk niet anders.

Hoe ga je te werk?

Je kunt waterbesparende douchekoppen kopen vanaf enkele tientjes tot honderden (of zelfs duizenden) euro’s. Je vindt ze o.a. bij de bouwmarkt of sanitairwinkel. Alle bekende merken verkopen waterbesparende douchekoppen. Ze zijn minstens net zo mooi als de voorlopers. Voor de meeste douches heb je geen loodgieter nodig! Oude douchekop losschroeven, nieuwe erop en klaar is Kees.

Waar je op moet letten

Een keukengeiser geeft minder water per minuut dan een HR-ketel. Een spaardouche heeft dan niet zoveel zin, omdat de watertoevoer al lager is. Vervang ook de doucheslang als deze oud of beschadigd is: met een spaardouchekop gaat de druk in de doucheslang wat omhoog, daar moet de slang tegen kunnen.

In de bouwmarkt of sanitairwinkel staat niet altijd ‘spaardouche’ op de verpakking van de douchekop. Let bij je aankoop daarom op het aantal liter water dat de douchekop doorlaat: een spaardouche geeft officieel maximaal 7,2 liter/minuut. Op de verpakking kan ook een volumestroomklasse staan: die geeft ook aan hoeveel water de douchekop doorlaat. Klasse ZZ is het zuinigst met warm water.

Financiering in Friesland

Financiering in Friesland

Bekijk alle maatregelen

Bekijk alle maatregelen

Stel ons je vraag

Stel ons je vraag