Energiezuinige apparaten in huis

Bijna 40 procent van je energierekening gaat op aan elektriciteit. Met zuinig apparaten sla je twee vliegen in één klap: je bespaart geld en het is beter voor het milieu.

Sinds maart 2021 komt er op grond van afspraken in Europa een nieuw energielabel. Vanaf maart 2021 zie je in de winkels producten met nieuwe labels. Producten met het oude label mogen dan nog worden uitverkocht.

Hoe kies je een energiezuinig apparaat?

De nieuwe schaal (A t/m G) is duidelijker en overzichtelijker. De oude labels met plusjes (A+++) verdwijnen. Vanaf maart 2021 zijn de nieuwe energielabels verplicht voor: vaatwassers, wasmachines en wasdroogcombinaties, koel-vrieskasten (inclusief wijnkoelingen) en beeldschermen (inclusief televisies). Vanaf september 2021 komen daar lampen bij. De bedoeling is dat in 2025 vrijwel alle andere productgroepen volgen.
Vergelijk het oude label niet met het nieuwe
Je hoeft niet te schrikken als het zuinige A+++ product dat je net hebt gekocht op een nieuw label slechts een D krijgt. Toch is het product niet minder energiezuinig. Het is precies hetzelfde, alleen een paar dingen zijn anders:

  • Het energieverbruik wordt strenger beoordeeld en komt in een lagere energieklasse.
  • Soms is de methode om energieverbruik te berekenen aangepast zodat deze beter aansluit op de gebruikssituatie. Er wordt nu bijvoorbeeld ook gekeken naar decibels.
Energiezuinig wassen

Zet de wasmachine op 20 of 30 graden als de was niet zo vies is. Met een wasje op een lage temperatuur bespaar je op de energierekening. En de was wordt net zo goed schoon. Hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom je verbruikt. Een voordeel van wassen op een lage temperatuur is dat het sneller klaar is dan het eco-programma.

Gebruik de eco-stand

De eco-stand is heel geschikt om normaal vervuilde was goed schoon te krijgen met een laag energiegebruik. Het eco-programma heeft een iets lagere temperatuur dan de temperatuur die is ingesteld. Het eco programma duurt langer dan een gemiddeld programma om de lagere temperatuur te compenseren. Toch is wassen op 40 of 60 graden met eco-stand 20 procent zuiniger dan het gewone wasprogramma op 40 of 60 graden. De temperatuur heeft namelijk een grotere invloed op het energieverbruik dan de tijd die de wasmachine draait.

Financiering in Friesland

Financiering in Friesland

Bekijk alle maatregelen

Bekijk alle maatregelen

Stel ons je vraag

Stel ons je vraag