Ledlicht

Vervang je oude lampen door energiezuinige ledverlichting. Ledlampen zijn de zuinigste keuze: ze verbruiken veel minder stroom dan een gloei- of halogeenlamp.

Onzuinige peertjes en andere lichtbronnen vervangen door ledlampen is slim, zelfs als ze het nog doen. De energie die het kost om een ledlamp te maken is binnen 300 branduren terug verdiend.

Ledlampen zijn er al vanaf een paar euro en het vervangen van de lamp is zo gedaan. Een ledlamp verbruikt 85% minder stroom dan een gloeilamp en is 75% zuiniger dan een halogeenlamp. En verschil is er amper, want je kunt met led de sfeer creëren in huis die je wilt. Voor vrijwel iedere gloei- of halogeenlamp is een goed alternatief in led te krijgen, ook met warm licht of dimbaar bijvoorbeeld. De lichtkwaliteit van ledlampen van een goed merk is vrijwel onmogelijk te onderscheiden van die van de gloeilamp.

Meer lumen = meer licht

De hoeveelheid licht van een ledlamp lees je af aan het aantal lumen (lm). Hoe meer lumen, hoe meer licht. Vergelijk in de tabel hoeveel lumen je nodig hebt, op basis van het Wattage (W) van je oude gloei- of halogeenlamp. Deze vergelijking staat vaak ook op de verpakking. Heb je geen oude lamp (meer)? Gebruik dan een andere lamp in huis om de gewenste lichtsterkte te bepalen.

Minder Kelvin = meer sfeer

De kleur van het licht is aangegeven in Kelvin. Lampen in de winkel hebben standaard 2700K, dit is vergelijkbaar met het sfeervolle licht van een gloeilamp. Wil je extra sfeer? Bij minder Kelvin kleurt het richting oranje. Ga je voor extra helder licht? Bij een hogere waarde in Kelvin wordt het licht helderder, iets blauwer, richting daglicht.

Financiering in Friesland

Financiering in Friesland

Alle maatregelen

Alle maatregelen

Stel ons je vraag

Stel ons je vraag