Volledige warmtepomp

Helemaal van het aardgas af: dat kan met een volledig elektrische warmtepomp. Hij doet alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren. Maar dan duurzamer.

Een warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en warm water in de douche en keuken. Het is een duurzaam alternatief voor je cv-ketel op gas.

De CO₂-uitstoot voor verwarming daalt met zo’n 30 tot 45 procent! Bovendien kun je bij aankoop subsidie krijgen en gaat je energierekening omlaag. Een volledige warmtepomp (ook wel all-electric warmtepomp genoemd) werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Om een huis met een warmtepomp te kunnen verwarmen moet het voldoen aan een aantal voorwaarden.

Lucht of bodem als warmtebron?

Een warmtepomp kan zijn warmte uit twee verschillende bronnen halen. De ene heeft lucht als warmtebron, de andere haalt warmte uit de bodem (of het grondwater). Wat kost een warmtepomp en hoeveel subsidie krijg je?

Volledige warmtepomp Prijs Subsidie
Warmtepomp lucht, 3 tot 12 kW € 6.500 tot € 14.000 € 1.300 tot € 2.500
Warmtepomp bodem, 4 tot 16 kW € 8.500 tot € 19.500 € 2.650 tot € 3.400
Buitenlucht als warmtebron

De eenvoudigste en goedkoopste variant is buitenlucht als warmtebron te gebruiken. Hierbij wordt een buitenunit geplaatst die met een ventilator en een warmtewisselaar de warmte uit de lucht kan halen.

Bodemwarmte als warmtebron

Een warmtepomp met bodembron is duurder in aanleg dan een warmtepomp op lucht. Bovendien moet je een tuin hebben waar in de bodem geboord kan worden. Dat kan (tijdelijk) rommel geven. Maar een bodemwarmtepomp heeft ook een aantal voordelen:

  • Hij verbruikt minder energie. Je bespaart dus meer dan met de buitenlucht als bron. Reden: als het buiten heel koud is, blijft de temperatuur van de bodembron bijna gelijk.
  • Een bodembron zie je niet en hoor je niet: je hebt geen last van geluid.
  • Met een bodembron kun je in de zomer je huis op een energiezuinige manier koelen.
  • Een bodembron gaat langer mee dan een buitenunit voor een lucht warmtepomp.
Hoeveel bespaar je met een warmtepomp?

Wat verbruik je in een goed geïsoleerd huis met een hr-ketel of een warmtepomp? Bekijk en vergelijk:

Apparaat Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water Kosten energieverbruik per jaar Besparing per jaar CO₂-uitstoot per jaar
hr-ketel 1.050 m3 gas € 870 (+ € 250 voor je gasaansluiting) 2.000 kilo
warmtepomp lucht 3.000 kWh € 670 € 200 (+ € 250 omdat je gasaansluiting weg kan) 1.400 kilo
warmtepomp bodem 2.200 kWh € 500 € 370 (+ € 250 omdat je gasaansluiting weg kan) 1.100 kilo

Berekend met een gasprijs van 81,4 cent per m3 en een stroomprijs van 22,5 cent per kWh (prijspeil 2020), voor een goed geïsoleerde gemiddelde eengezinswoning met 3 bewoners. Bron: Milieu Centraal, 2020 

Warmtepomp en geluid

Bij een volledige warmtepomp met buitenlucht als warmtebron hoort een buitenunit. Daar zit een ventilator in die geluid maakt als hij draait. Dat is als je de verwarming aan hebt, maar ook als het water voor de keuken of douche opgewarmd wordt. Ook ’s nachts kan de ventilator draaien om de temperatuur in huis op peil te houden of om het voorraadvat met warm water op te warmen. Soms kan een volledige warmtepomp ’s zomers koelen en dan draait de warmtepomp ook. Dit kan een nadeel zijn. Je kunt geluidsoverlast voorkomen door de buitenunit op een slimme plek neer te zetten en er een geluiddempende kast omheen te plaatsen.

Financiering in Friesland

Financiering in Friesland

Vind je bedrijf

Vind je bedrijf

Stel ons je vraag

Stel ons je vraag