Hybride warmtepomp

Met minder aardgas verwarmen? Kies voor een hybride warmtepomp.

Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. Hij werkt samen met je cv-ketel op gas en is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis.

De hybride warmtepomp wordt alleen bij buitentemperaturen ingezet waarbij hij nog efficiënt ingezet kan worden. Bij hele lage temperaturen neemt de cv-ketel de verwarming over. Op die manier kan de warmtepomp over het jaar heen efficiënter werken dan een volledige warmtepomp. Je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt met zo’n 25 procent. Nadeel is wel dat er nog steeds een gasaansluiting nodig is.

Welke ruimte heb je nodig? 

Naast de huidige (of een nieuw te plaatsen) cv-ketel moet er ruimte zijn om de binnen-unit op te hangen. Deze is ongeveer net zo groot als de cv-ketel zelf. Daarnaast is er nog een buiten-unit nodig die met een ventilator en een warmtewisselaar de warmte uit de lucht kan halen. Je kunt de buitenunit neerzetten aan de zijkant van je huis, achter een schuurtje of op het dak van een aanbouw (als het dak niet gevoelig is voor trillingen). Plaats hem niet te dicht bij een slaapkamerraam of buurt van de woonkamer. Houd de afstand tussen buiten-unit en de warmtepomp binnen op maximaal 15 meter. Grotere afstanden zijn wel mogelijk maar het wordt dan aanzienlijk duurder.

Wat is het voordeel ten opzichte van een volledige warmtepomp?

Anders dan bij een volledige warmtepomp hoeft het huis voor het toepassen van een hybride warmtepomp minder zwaar geïsoleerd te zijn. Bijvoorbeeld is gewoon dubbelglas, spouwmuurisolatie en matige vloer- en dakisolatie al voldoende. Heb je nog niet voldoende geïsoleerd? Doe dat dan eerst!

Een warmtepomp verwarmt het cv-water in je radiatoren tot maximaal 55 graden. De meeste cv-ketels stoken tegenwoordig met 60 – 80 graden. Een hybride warmtepomp levert warmte als het buiten niet zo koud is. Op dat moment is ook een lagere stooktemperatuur voldoende. Hierdoor kan de hybride warmtepomp in de meeste gevallen wel met de huidige radiatoren gecombineerd worden.

Financiering in Friesland

Financiering in Friesland

Vind je bedrijf

Vind je bedrijf

Stel ons je vraag

Stel ons je vraag