Korter douchen

Voor het milieu ben je goed bezig als je korter doucht. De gemiddelde Nederlander staat thuis vijf keer negen minuten onder de douche per week.

Korter douchen zorgt voor een aanzienlijke en eenvoudige vermindering van jouw milieubelasting. Kijk maar eens hoe lang je onder de douche staat.

Structureel vijf minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van negen minuten bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas (samen € 70, prijspeil 2020).

Korter douchen is goed voor het milieu

Korter douchen vermindert nauwelijks je douchegemak, maar scheelt wel voor het milieu. 80 procent van het warme water in een gemiddeld huishouden stroomt uit de douchekop. Dat betekent dagelijks zo’n 110 liter warm water en op jaarbasis 210 m3 gasverbruik. Als elke Nederlander voortaan maximaal vijf minuten doucht, bespaart Nederland ieder jaar 120 miljoen m3 water en 450 miljoen m3 aardgas, dus € 600 miljoen! Een gemiddeld huishouden kan 1,5 jaar lang koken op het gas dat ze jaarlijks bespaart door maximaal vijf minuten te douchen.

Tips voor zuinig douchen
  • Klok je douchetijd op maximaal vijf minuten met een muziekdeuntje of zandloper.
  • Neem een waterbesparende douchekop, dan gebruik je ongemerkt minder water per minuut.
  • Investeer in je huis en neem een zonneboiler of een speciale douche-warmteterugwinsysteem.
Thermostaatkraan

Een thermostatische douchemengkraan zorgt dat je douchewater snel op de juiste temperatuur komt en blijft tijdens het douchen. Dat is niet alleen comfortabel maar het bespaart gemiddeld ook 1000 liter water en €6 aan gas en water per jaar. Een thermostatische douchemengkraan kost € 50 tot € 200.

Financiering in Friesland

Financiering in Friesland

Alle maatregelen

Alle maatregelen

Stel ons je vraag

Stel ons je vraag