Slim gebruik apparaten

Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan. Dit heet sluipverbruik. Dit kun je voorkomen.

Gemiddeld gebruikt een huishouden per jaar 2.765 kWh aan stroom, wat neerkomt op zo'n 620 euro. Ook al zijn apparaten steeds energiezuiniger, we hebben er steeds meer. Sommige apparaten doen het niet zonder stand-by stand. Maar bij andere apparaten kun je sluipverbruik voorkomen.

Tips om sluipverbruik te voorkomen

Heeft het apparaat een uitknop? Gebruik die dan in plaats van de stand-by knop. Trek de stekker eruit als je de televisie, computer of stereo een tijdje niet gebruikt. Apparaten die nog stroom kunnen gebruiken als ze uit staan, zijn bijvoorbeeld: televisies, decoders, computers, transformatoren en (andere) apparaten met veel elektronica. Heb je meerdere apparaten bij elkaar staan (bijvoorbeeld computer met randapparatuur of tv met dvd-speler)? Steek dan alle stekkers in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar. Schakel de stekkerdoos na gebruik uit.

Maak gebruik van een bespaarstekker

Soms is het lastig om een apparaat helemaal uit te zetten, of de stekker uit het stopcontact te halen. Je kunt dan een plaatsen tussen het apparaat en het stopcontact. Die schakelt de stand-by stand volledig uit.

Gebruik een energiemeter

Met een energiemeter kun je meten hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Je plaatst de meter tussen het apparaat en het stopcontact. Apparaten die erg veel stroom verbruiken, kun je vervangen door een zuinig apparaat.

Financiering in Friesland

Financiering in Friesland

Alle maatregelen

Alle maatregelen

Stel ons je vraag

Stel ons je vraag