ISDE subsidie: wat is er nieuw in 2023?

Publicatiedatum: januari 9, 2023

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is vanaf 2023 voor meer mensen bereikbaar. Wij hebben de wijzigingen voor 2023 voor je op een rijtje gezet.

Subsidie voor één isolatiemaatregel

In 2023 kun je ook subsidie aanvragen als je één isolatiemaatregel hebt genomen. Deze maatregel moet je wel hebben genomen na 1 april 2022. Je krijgt dan ongeveer 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Neem je binnen 24 maanden een 2e (of meer) maatregelen? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten. Deze percentages zijn slechts een inschatting.

Klik hier voor de exacte subsidiebedragen. 

Vernieuwde berekening glas

Vanaf 1 januari 2023 geldt voor de berekening van het glasoppervlakte de zogenoemde binnenwerkse maat. Dit betekent dat je van binnenuit de totale oppervlakte van kozijn en glas bij elkaar optelt. Je kozijn telt vanaf 2023 dus mee voor het subsidiebedrag per m2. De wijziging geldt voor glasisolatie met een installatiedatum vanaf 1 januari 2023.

Elektrische kookvoorziening

Woningeigenaren kunnen vanaf 2023 subsidie aanvragen voor een elektrische kookvoorziening. De gasmeter moet dan wel definitief verwijderd zijn. Dat is een vast subsidiebedrag van €400,-. De elektrische kookvoorziening geldt niet als 2e maatregel. Installeer je bijvoorbeeld een kookvoorziening nadat je glasisolatie hebt laten aanbrengen, dan blijft voor de glasisolatie het lagere subsidiebedrag gelden.

Meer tijd voor het aanvragen van subsidie

Vanaf 2023 heb je als woningeigenaar maar liefst 24 maanden de tijd om je subsidieaanvraag te doen nadat je de maatregel hebt laten uitvoeren. Dit termijn geldt alleen voor maatregelen die je vanaf 1 januari 2022 hebt genomen.

Subsidie aanvragen / meer informatie

Het aanvraagsysteem van de ISDE met de doorgevoerde wijzigingen gaat open op 24 januari 2023. Vanaf dan kan de vernieuwde subsidie worden aangevraagd. Ga naar de ISDE subsidie voor het aanvragen van de subsidie en alle belangrijke informatie over de regeling. De subsidie is beschikbaar tot 2030.

Gratis en onafhankelijk advies nodig?

Neem contact op met onze adviseurs via telefoonnummer 0513 -200950 of mail naar [email protected]