Duurzame Dinsdag tip: Water besparen in de zomer

Publicatiedatum: juni 13, 2023

Met deze 5 tips van Milieucentraal bespaar je direct water!

Met deze 5 tips van Milieucentraal bespaar je direct water!

Tip 1: Douch niet langer dan 5 minuten
De gemiddelde douchetijd is 9 minuten, dus als je maar 5 minuten doucht, bespaar je al bijna de helft. Met een waterbesparende douchekop bespaar je nog meer water (en energie). Vervang je een standaard douchekop door een waterbesparende douchekop, dan gebruik je 20 procent minder water.

Tip 2: Vang water op
Vang, zodra het weer regent, het regenwater op in een regenton en gebruik het opgevangen water bij droogte om je planten water te geven. Geen regenton? Je kan bij gemeente Heerenveen tot 50% subsidie krijgen op een nieuwe regenton! Klik hier voor de subsidie Groener Beloont

Tip 3: Ga zuinig om met het sproeien van je tuin
Per jaar besproeien we onze tuin gemiddeld met zo’n 1.100 liter drinkwater. Elke liter telt, dus maak er optimaal gebruik van door je tuin op het goede moment water te geven. Door je planten maar één keer in de week dichtbij de wortel water te geven (het liefst in de vroege ochtend voordat de zon volop schijnt) bespaar je water en maak je je planten extra sterk.

Tip 4: Tegels eruit, groen erin!
Door de bodem in de tuin te bedekken, kun je de grond vochtiger houden in periodes van droogte. Gebruik bodembedekkende planten om te voorkomen dat de grond onnodig vocht verliest. Strooi boomschors op kale stukken grond en schep organisch materiaal (bijvoorbeeld compost) door de bodem zodat deze beter water kan vasthouden.

Ga jij aan de slag in je tuin? Vraag subsidie aan dan split gemeente Heerenveen de rekening (tot max €865,-)
Klik hier voor alle voorwaarden

Bonustip: Maak je tuin klimaatbestendig
Door klimaatverandering zullen droge periodes in de toekomst steeds vaker voorkomen. Met een groene tuin ben je hier beter op voorbereid. Vervang tegels door groen, koppel je regenpijp af en plaats een regenton. En kies ook de juiste plek voor je planten. Met de juiste plant op de juiste plek voorkom je dat je tuin meer water dan nodig gebruikt: geef planten die goed tegen droogte kunnen een droge plek en zet dorstige planten juist niet in je zonnigste hoek. Dan hoef je minder water te geven.

Gemeente Heerenveen heeft hier subsidie voor waardoor je tot wel 50% van de kosten terug kan krijgen! Dat is mooi meegenomen!
Kijk op www.eenvooreengroener.nl/groenerbeloont voor aanvragen en de voorwaarden

Water besparen in de zomer! Doe jij mee?

Kijk ook eens bij onze groene subsidies en krijg tot 50% subsidie op een regenton of een groen dak!