Meer informatie over enkel glas vervangen

Waar moet ik allemaal opletten als ik mijn glas ga vervangen?

Enkel glas vervangen bij monument of VVE woning

Monument

Als je huis een monument is of je hebt een woning met beschermd stadsgezicht, dan is vervangen van enkele glas niet zonder meer mogelijk. Afstemming met de daarvoor geëigende commissies in je gemeente is dan gewenst.

VvE

In een woning die onderdeel is van een groter gebouw zit het vervangen van het glas onder een gemeenschappelijke noemer. Overleg met je VvE over het gezamenlijk vervangen van enkel glas.

Waar moet je beginnen?

Als het enkele glas zich in verwarmde woonvertrekken bevindt, dan is het natuurlijk zinvoller om daar te beginnen met isolatieglas. In de slaapkamers stook je waarschijnlijk minder en staat het raam mogelijk vaak open. Enkel glas in een zolderraam bovenaan een open trappenhuis kun je het beste direct vervangen. Daar vliegt veel warmte naar buiten.

Wat wil je bereiken?

Het is belangrijk om je einddoel van isolatie in je woning te bepalen, zodat je de juiste keuze voor het soort glas kunt maken. Wil je je woning verwarmen op laag temperatuur niveau, dan is HR++ glas een minimum en bij grote glasvlakken. Bij ramen waarnaast je op de bank zit, is triple beglazing dringend gewenst. ’s Avonds kun je wel de gordijnen dicht doen om warmte binnen te houden, maar overdag is dat minder gezellig.

Wanneer moet je ook je kozijnen vervangen?

Dit hangt mede af van het materiaal van het kozijn. Is dit van aluminium, staal of hout?

Aluminium

Heb je aluminium kozijnen met enkel glas dan is het nodig het gehele kozijn te vervangen. Zo’n oud aluminium kozijn geeft veel condens aan de binnenzijde. Het kozijn is een groot warmtelek, omdat aluminium een grote warmtegeleider is en zowel met binnen als buiten in contact staat.

Staal

Heb je stalen kozijnen dan is er de mogelijkheid om dun dubbel glas te plaatsen in moderne stopverf. Dit monumentenglas past in de sponning en condens aan de binnenzijde komt nauwelijks voor. Het oppervlak aan staal aan de buitenzijde is gering, waardoor er beperkte koude doorstraling naar de binnenkant is.

Hout

Als het raam- en kozijnhout nog goed is kan je enkel glas vervangen voor HR+++, HR++ of HR+ glas in het bestaande kozijn. Beter is het om bij draaiende delen, als deuren en ramen, het hout te vervangen.

Je kunt dan wat dikker raamhout toepassen, zodat de beglazing niet met opdeklatten hoeft te worden aangebracht. Opdeklatten zijn zeker aan de buitenkant onder invloed van krimp en rek door temperatuurverschillen. En hiermee een oorzaak van extra onderhoud. Het ontstaan van wasem in de dubbele beglazing is er één daarvan. Daarom is dubbele kierdichting bij de draaiende delen van belang.

Triple glas kan alleen in een nieuw kozijn. Bij voorkeur een geïsoleerd kozijn. Hang- en sluitwerk moet berekend zijn op een grotere belasting door het extra gewicht van het isolatie glas.

Schilder je houten kozijnen regelmatig. Schilderwerk aan de binnenzijde zorgt ervoor dat warme vochtige lucht in een woonruimte niet het hout kan binnendringen waar het kan condenseren als de temperatuur in het kozijn meer naar de buitenzijde laag is. Dit leidt tot meer onderhoud aan de kozijnen.

Ventileren

Als je een woning gaat isoleren met (onder andere) isolatieglas, is het ook belangrijk om naar ventilatie te gaan kijken. In het geval van HR+++ glas, zijn roosters in de ramen voor ventilatie niet meer geschikt. Lees hier meer over wat je kunt doen.

TERUG